fredag, augusti 18, 2006 Klockan 15:53

Hur man simulerar AIS

Tillverkare av plotters och program har en tendens att lova mycket. Hur vet man om ens plotter eller mjukvara verkligen stödjer AIS. Ett sett att testa är att använda ett AIS simuleringspogram.

I grunden bygger det på att ett program på en PC skickar information enligt AIS formatets specifikation. Detta skickas på datorns COM port eller TCP/IP nätverk. En PC eller plotter som är inkopplad mot någon av dessa portar kan då ta emot datan.

Det program jag använde var AIS Simulator, Version 1.12. Programmet är skapat av Mats Kågström. Programmet hittar man på http://www.kagstrom.no/. Demon man kan ladda ner gör det möjligt att använda programmet i 30 dagar eller 100 sessioner. Data skickas bara på portar och nätverk under 2 minuter, sedan måste man starta om programmet om man vill skicka data aktivt. På denna screen shot ser man hur programmet är upplagt.

Fördelen med en AIS simulator är att man kan testa att AIS fungerar med sin plotter eller PC utan att köpa en AIS mottagare. Det gör det även möjligt att testa vilka kablar man ska använda innan man installerar en AIS mottagare i båten.

En riktig AIS mottagare behöver en VHF antenn för att fungera samt att det måste finnas en båt som skickar AIS data via en AIS transponder för att man ska se något på skärmen. Befinner man sig inte i ett område där det är mycket kommerciell trafik blir en AIS simulator ovärderlig.

I detta exempel visas alltså ett fartyg som en röd pil på plottern. Varje mål är genererat av AIS Simulator. Pilarna pekar i den riktning som AIS Simulator indigerar att fartygen står i och pilen kan även förlängas i en målindikator, baserat på fart och riktning. Detta är en funktion som kan skilja sig mellan olika visningsprogram eller plotters. I fallet med Garmin 3010 ställer man in huruvida man vill visa denna information. Målinidkatorn kan baseras på en viss tid exempelvis 5 minuter, som i bildexemplet.