tisdag, april 24, 2007 Klockan 00:13

AIS från Raymarine

Fler än jag har säkert noterat att Raymarine har släppt en AIS mottagare. Man kan undra varför dom stora jättarna har väntat så länge med att tillverka AIS mottagare. Vissa hävdar att det är för att vänta på att Klass B protokollet först skulle godkännas, för att vara säker på att man inte behöver uppgradera mottagaren vid ett senare tillfälle.

Jag har svårt att tro att detta är anledningen. Vi som användare av marin elektronik vet att dom stora företaget, inom den marina världen precis som alla andra, nyttjar tidiga användare som feltestare av sina system. Kan dom tjäna pengar så gör dom det.. Anledningen till att det tagit tid är således troligen att dom helt enkelt är lite långsammare i vändningarna än små och teknikfokuserade bolag.

Ja ja.. detta om detta. Nu är i alla fall enheten här. För den som har lust att lägga ut ungefär det dubbla eller tredubbla mot vad en "vanlig" AIS mottagare kostar så kan man nu köpa en som det står Raymarine på. Ok, jag erkänner det kanske var att ta i.. Dom verkar ha ett par intressanta funktioner.

1. En inbyggd splitter, av att dömma från beskrivningen i den länk som är bifogad i denna post
2. 2st NMEA in och 2st NMEA ut
3. Inbyggd multiplexer
4. Man kan misstänka att den har en kabel som gör att det är enkelt att koppla ihop med C eller E serien. Eller?
5. En snygg funktion för att sammanföra AIS mål med Radar mål. Men det är troligen mer en funktion i Raymarines multifunktions displayer (c och e serien) och inte en funktion av deras egen AIS mottagare, eller?

fredag, april 20, 2007 Klockan 00:26

AIS installation

Installation av AIS är för många ett okänt ämne. Dom flesta tillverkare av GPS plotter levererar sina enheter med en kabelhärva som är färgkodad. Denna skall då passas in mot AIS mottagaren eller transponderns motsvarande kablar. Självklart har dom inte samma färg och självklart är det inte färdiga kalbar som bara går att koppla in... det hade ju vart fööör enkelt.

Utöver detta matchande och funderande över vilka kablar som skall användas måste även många plotters ställas in för att fungera med AIS, och i vissa fall även genomgå en mjukvara uppgradering.

Jag har börjat lite smått att testa populära plotters med diverse AIS mottagare. Vi har fått lite test utrustning från tecopt (www.tecopt.com) som är leverantörer av bland annat trueheading.

Tanken är att jag skall posta information om hur en AIS mottagare från true heading skall kopplas in på populära modeller av GPS plotters från garmin med flera.

Mer info inom kort!

AIS CTRX B TrueHeading

AIS Klass B är mycket intressant och true headings enhet ctrx b ser ut att vara mycket intressant. Har precis fått en demonstration av en AIS transponder av en av grundarna bakom det nya och mycket intressanta företaget navstar ab, www.navstar.se.

Det var mycket imponerande och jag tog en del bilder och gjorde anteckningar. Återkommer inom kort med en ordentlig beskrivning och sammanställning av mina erfarenheter.

Stort tack till www.navstar.se för demonstrationen och lycka till med den nya butiken!