måndag, juni 23, 2008 Klockan 23:04

Ökad säkerhet med AIS klass B, inte bara för plotter

Att AIS innebär ökad säkerhet för sjöfarten har vart kännt länge. I första hand tänker man då på möjligheten att se båttrafik som på en radar men utan att "visuell" kontakt krävs.

Det kan exempelvis gälla fartyg i trånga sund där man vill se huruvida ett mötande fartyg är på väg in i sundet innan man själv ger sig in samt att enklare kunna identifiera andra fartyg istället för eller som komplement till radar.

  • Det första steget för att öka sin egen säkerhet, som fritidsbåt, är att säkerställa att man ser alla andra. I första hand för dom som åker över stora vatten och farleder oavsett väder. Det sista man vill är att bli påkörd av ett stort fraktfartyg som när dom väl ser dig på sin radar inte har möjlighet att stanna eller gira i tid för att undvika kollision.

  • Nästa aspekt är att själv kunna se stora fartyg på sin egen dator eller plotter. Då ser man direkt vilken väg man bör undvika.

  • Sista steget är att göra så att andra ser dig. För detta ändamål finns AIS klass B som är en aktiv transponder som löpande skickar ut information om vart du befinner dig.

Detta sista och något dyrare steg kan tyckas onödigt men faktum är att myndigheter som hanterar sjöräddning etc faktiskt har tillgång till AIS information och det samma gäller i många andra länder. Detta gör att vid en olycka där man kanske har problem med att förmedla possition till räddningstjänst så finns denna information via AIS i dom flesta fall. Dvs ytterligare en nivå av säkerhet utöver det moderna VHF systemet som kan skicka information från din GPS med ett knapptryck (så kallad DSC).

OBS OBS OBS! vad är allt detta värt om inte alla fartyg har en AIS transponder. Ja, här ligger svagheten i systemet och en av riskerna, på samma sätt som en GPS plotter är en risk, utöver alla fördelar. Den stora merparten av alla fartyg som inte går i kommersiell trafik har ingen transponder och kommer därför inte synas på plottern med AIS. Risken finns att man blir ännu mer fokuserad på plottern där till synes all relevant information finns och glömmer det viktigaste.

För att undvika olyckor krävs att man i första hand har uppsikt visuellt 360 grader runt båten. Detta är ett krav enligt lag. Har man en radar så ska även denna övervakas och även detta är ett krav för den som har en radar. Så glöm för guds skulle inte bort att AIS är ett stöd med enorma fördelar men som på inget sätt ersätter alla andra möjligheter att övervaka närområdet!!

Personligen sätter jag säkerheten högt. Jag har en båt i vilken jag enkelt kan ha god uppsikt runt om. Jag har en radar som alltid är påslagen när jag är på väg. Jag har AIS mottagning för att tidigt kunna se stora fartyg för att tidigt anpassa min färdväg därefter. Jag har klass B för att säkerställa att närtrafiken kan se mig i god tid även om sjö och vattenförhållanden gör att min i jämförelse lilla båt inte syns på en radar.

Om alla värdesätter säkerheten högt kommer en stor del av alla båtar i framtiden ha AIS system både för mottagning av andras- och sändning av egen possition.

Liten uppdatering. Denna AIS mottagare och sändare (dvs klass B) verkar vara bra för ändamålet! Finns säkert hos andra handlare också.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mycket intressant läsning.
Men det var länge sedan, det kom något nytt.

04 oktober, 2011 18:49  

Skicka en kommentar

<< Home