fredag, augusti 25, 2006 Klockan 16:43

AIS Mottagare med Plug n Play


Av förklarliga skäl kommer fler och fler produkter inom AIS för fritidsbåtsägare. Ytterligare en i raden är SeaCas (Collision Avoidance at Sea). Dom har AIS mottagare som presenteras i 3st olika paket, från enkel enkanalsmottagare till tvåkanalsmottagare som inkluderar GPS mottagare och GPS + VHF antenn.

Detta i sig är ju inte ovanligt.. dock kommer produkten färdig med USB koppling. Många retar sig på det faktum dom flesta AIS produkter har en serieport, något som man nästan inte längre kan hitta på en vanlig PC eller Mac. Det finns ju förvisso USB till Serieportskonverterare men det är inte alla som vill behöva köpa extra tillbehör samt att man ju aldrig kan känna sig säker att det ska fungera bra.

Så därför tyckte jag det va kul att se att i alla fall en tillverkare erbjuder detta stöd som standard i sina produkter. Jag noterar dock en ganska dyr prislapp...

Kolla in SeaCas hemsida för mer information.

onsdag, augusti 23, 2006 Klockan 00:21

SR261 AIS Class B Transponder

En yahoo grupp på nätet är startad i syfte att diskutera en klass b transponder som kommit på marknaden.

Det verkar helt klart råda oklarhet om denna produkt verkligen är fullt kompatibel med AIS protokollet samt huruvida den är, eller ens kommer bli, godkännd i EU.

Många verkar dock köpa den och är nöjda med funktionen. 700USD är kostnaden, inkl frakt till EU. Enligt uppgift sänder den som standard bara på en frekvens och tar bara emot på en frekvens. Med hjälp av extern mjukvara skall det vara möjligt att få den att skicka på 2 kanaler.

Alltså.. något för den händige och kanske inte för den som gillar plug-n-play.

Raymarine C80 har nu stöd för AIS

Genom att uppgradera Raymarines C80 plotter till version 3.16 får man stöd för AIS. En nackdel är dock att C80 bara har en NMEA port och det kan därför behövas en multiplexor för att koppla in fler NMEA enheter.

tisdag, augusti 22, 2006 Klockan 20:36

AIS på en ubåt?!

Innan den 7e september 2006 behöver ert anbud vara inne om ni vill installera AIS i ubåtar på uppdrag av Försvarets Matrielverk (FMV). Det ser ut att vara ett antal ubåtar som skall få AIS och installatören bör enligt specifikationen ha ett eget varv..



Hoppas dom installerar en synlig off-knapp. Jag antar man inte alltid vill bli sedd om man är en ubåt. Kommer man visa hur djupt man åker, finns sådant stöd i protokollet? :)

Här finner ni offertförfrågan från FMV

AIS-CTRX Class B Transponder

Nu börjar det som sagt närma sig. Det svenska företaget True Heading släpper inom kort en Class B transponder för fritidsbåtar och andra fartyg som inte är tvingade att installera en Class A transponder.

Priset lär ligga på mellan 7000 och 8000 kronor och därmed inom räckhåll för vanliga dödliga båtägare. Enligt riktlinjerna (i alla fall dom amerikanska) för Class B skall en B-transponder även ha DSC funktion för att möjliggöra att skicka en nödsignal. Utöver detta måste även en klass b transponder innehålla en integrerad GPS mottagare - allt för att göra det så enkelt som möjligt att installera tranpondern. För att skicka grundläggande information om ditt fartyg krävs alltså inte mycket mer än att koppla in antenner och ström.

Samma enhet kan självklart även användas för att ta emot AIS data från andra fartyg.

Så, vad lovar tillverkaren? Här är lite matnyttigt från True Headings säljmaterial:
Skicka och ta emot AIS data
Skicka nödsignal
Vattentät konstruktion
Intern 16 kanals GPS (WAAS/EGNOS)

Vidare förklarar dom att..
AIS-CTRX är en AIS Klass B transponder (sändare) som klarar av att att både skicka och ta emot AIS data. Mottagaren gör det möjligt att på en kompatibel plotter eller datorbaserad mjukvara se andra fartyg i närheten, dess possition, fart och riktning m.m. Allt detta samtidigt som andra fartyg med en AIS mottagare kan se din båt. Data om ditt fartyg skickas var 30e sekund eller oftare beroende på konfiguration och fart.
Då GPS mottagaren är inkluderad får man alltså en GPS mottagare på köpet, denna kan användas på samma sätt som en fristående GPS mottagare, för inkoppling till PC och andra instrument. AIS-CTRX är en högkvalitativ klass B sändare för AIS till ett lågt pris. Den har praktiskt taget samma funktion som klass A sändare men till en bråkdel av kostnaden.

Jag har inte ännu haft möjlighet att testa denna AIS sändare men tycker mig kunna hålla med om det mesta i sammanfattningen av deras säljmaterial ovan.

Mer om True Headings nya AIS-CTRX när den är testad!

fredag, augusti 18, 2006 Klockan 16:36

AIS Class B Transponder

Vi står inför en intressant förändring av AIS och på vilket sätt detta system kan nyttjas av fritidsbåtägare. Class B, som är ämnat för just denna grupp, är precis på gång att komma ut på marknaden ni form av utrustning som ligger i en prisklass som många båtägare kan hantera.

Det verkar dock vara en del mindre problem kvar att lösa innan vi har en hållbar standard som alla baserar sina produkter på. I USA verkar det som krav kommer från deras sjöfartsverk att en Class B transponder måste ha en nödhjälpsfunktion baserat på DSC. Dvs samma typ av funktion man har på en DSC-baserad VHF radio. När man trycker på denna skall alltså en så kallad distress call skickas på med DSC.

I grunden bygger Class B på samma sak som Class A, som används av kommerciell sjöfart. Data om båtens fart och riktning (som exempel) skickas över VHF nätet i det format som AIS använder sig av. Alla båtar som har en VHF mottagare kan då ta emot denna inforamtion och visa den på en skärm av något slag. En stor skillnad är att Class B skickar informationen med lägre styrka vilket gör att räckvidden blir lägre. Det är nog ganska bra för vi vet ännu inte hur en plotter skärm kommer se ut när massor av båtägare skickar AIS data i framtiden.

Självklart kommer mer information om vilka tillverkare som är på gång med produkter och vad dessa kommer kosta. Under helgen tänkte jag själv fundera lite på detta med Class B och vilka eventuella nackdelar det kan föra med sig. Fördelarna är ju uppenbara.

Som exempel på några nackdelar som slår mig:
  • Kanske ser man ännu fler olyckor där skepparen/navigatören inte håller uppsikt utan sitter och tittar på en skärm.
  • Förlitar man sig för mycket på AIS lär man köra på första bästa båt som inte har en AIS transponder.
  • Om många använder AIS i ett område kommer en ansenlig del av processorkraften gå till att plotta skepp på skärmen.
  • Många tillverkare av plotters begränsar troligen antalet skepp som kan plottas på en och samma gång.

Det går säkert att komma på mångra andra potentiella nackdelar. Personligen tror jag alltid att fördelarna kommer överväga. Själv tvekar jag inte en sekund om huruvida jag ska ha en Class B transponder eller inte.

Trevlig helg

Hur man simulerar AIS

Tillverkare av plotters och program har en tendens att lova mycket. Hur vet man om ens plotter eller mjukvara verkligen stödjer AIS. Ett sett att testa är att använda ett AIS simuleringspogram.

I grunden bygger det på att ett program på en PC skickar information enligt AIS formatets specifikation. Detta skickas på datorns COM port eller TCP/IP nätverk. En PC eller plotter som är inkopplad mot någon av dessa portar kan då ta emot datan.

Det program jag använde var AIS Simulator, Version 1.12. Programmet är skapat av Mats Kågström. Programmet hittar man på http://www.kagstrom.no/. Demon man kan ladda ner gör det möjligt att använda programmet i 30 dagar eller 100 sessioner. Data skickas bara på portar och nätverk under 2 minuter, sedan måste man starta om programmet om man vill skicka data aktivt. På denna screen shot ser man hur programmet är upplagt.

Fördelen med en AIS simulator är att man kan testa att AIS fungerar med sin plotter eller PC utan att köpa en AIS mottagare. Det gör det även möjligt att testa vilka kablar man ska använda innan man installerar en AIS mottagare i båten.

En riktig AIS mottagare behöver en VHF antenn för att fungera samt att det måste finnas en båt som skickar AIS data via en AIS transponder för att man ska se något på skärmen. Befinner man sig inte i ett område där det är mycket kommerciell trafik blir en AIS simulator ovärderlig.

I detta exempel visas alltså ett fartyg som en röd pil på plottern. Varje mål är genererat av AIS Simulator. Pilarna pekar i den riktning som AIS Simulator indigerar att fartygen står i och pilen kan även förlängas i en målindikator, baserat på fart och riktning. Detta är en funktion som kan skilja sig mellan olika visningsprogram eller plotters. I fallet med Garmin 3010 ställer man in huruvida man vill visa denna information. Målinidkatorn kan baseras på en viss tid exempelvis 5 minuter, som i bildexemplet.

torsdag, augusti 17, 2006 Klockan 21:57

Första posten för AIS bloggen!

Då var det dags.. AIS är ett av mina favoritämnen när det gäller marin navigation. På denna blog har jag tänkt dela med mig av det jag får nys om gällande AIS och den nära förestående starten av Class B transponders.

Jag hoppas att skandinaviska läsare med intresse av AIS väljer att frekventera bloggen och bridra med kommentarer och även vara med och publicera, om intresse finns.

Som alltid med den här typen av ämnen finns det meningskiljaktigheter och erfarenheter som vi alla bör dela med oss av för att göra det enklare för de som inte har börjat använda AIS ännu.

På återläsande!